vineri, 11 decembrie 2009

Ariile protejate – arma de lupta ȋmpotriva schimbarilor climatice


In cadrul conferintei ONU pe probleme de mediu de la Copenhaga a fost prezentat, de catre: International Union for Conservation of Nature, Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature si Banca Mondiala, raportul „Solutii Naturale” (Natural Solutions: protected areas helping people cope with climate change), ce subliniaza importanta ariilor protejate in reducerea impactului schimbarilor climatice, fiind indicate chiar si metode pentru cresterea eficientei lor.
România a primit critici dure la Copenhaga, din partea expertilor Natiunilor Unite, deoarece este singura ţară din Uniunea Europeana care nu a tratat cu seriozitate problema zonelor protejate. Concluzia raportului este că, în România, ariile protejate sunt doar pe hârtie, fără a exista un plan concret pe termen lung în acest sens. Tarii noastre i s-a reproşat că nu acordă resursele necesare pentru conservarea ariilor protejate şi inexistenţa unei structuri naţionale de administrare a acestor zone. Acest lucru este cu atat mai grav, cu cat Romania este una din ţarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din Uniunea Europeana.
Raportul intervine in contextul in care anul acesta, in luna septembrie, statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie, pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate. Procesul de desemnare a zonelor protejate a fost tratat fara seriozitate, iar in ceea ce priveste structurile de management, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu ofera nici un fel de sprijin guvernamental pentru reteaua de arii protejate. Dacă pierde procesul, ţara noastră ar putea pierde zeci de milioane de euro destinaţi conservării mediului.
Deși sunt prezentate ca o solutie eficienta si ieftina in lupta cu schimbarile climatice, in România, ariile naturale protejate reprezintă puţin peste 5% din suprafaţa ţării si doar jumătate dintre rezervaţii au structuri proprii de administrare.
Cu ocazia Conferintei ONU si a Anului International al Biodiversitatii -2010, mentinerea si extinderea retelei de arii protejate la nivel global va fi recunoscuta atat de Conventia-Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si de Conventia pentru Biodiversitate, ca arma puternica in lupta cu schimbarile climatice si va trebui inclusa, drept urmare, in strategiile nationale privind schimbarile climatice.
”In goana dupa solutii moderne pentru contracararea efectelor schimbarilor climatice riscam sa pierdem din vedere o alternativa sigura”, a declarat Alexander Belokurov, Manager de Conservare la WWF International

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu