duminică, 10 ianuarie 2010

Salvati Rosia Montana

Despre pericolul ce pandeste Rosia Montana s-a tot scris in ultimii ani si nu cred ca mai exista cineva sa nu fi auzit, macar o data, despre ce se intampla acolo, asa ca, ma voi rezuma la a prezenta doar doua poze, si nimic despre detaliile tehnice ale proiectului. Sustin principiul conform caruia o imagine valoreaza cat 1000 de cuvinte si va invit, sa alegeti ce va doriti pentru acest colt de rai, numit muntii Apuseni - Rosia Montana





Daca tot vorbim despre distrugerea unui paradis pentru bani, va redau premonitia unui batran shaman, care ar trebui sa va puna pe ganduri "Cand omul alb va realiza ca banii nu sunt de mancare va intelege imensul rau pe care l-a facut!"

3 comentarii:

  1. Am inteles ca s-au facut studii de impact conform unor standarde de mediu europene. Nu vad unde e problema, daca se garanteaza refacerea zonei. Acolo se fac sapaturi de 2000 de ani, e ca si cum acum s-ar hotari arabii sa nu mai scoata petrol din pamant, de grija refacerii mediului dupa exploatare...Eu zic sa nu fim atat de categorici in legatura cu proiectul exploatarii aurului la Rosia Montana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am putut sa nu fac o remarca acestui articol :)Inca din denumire "Rosia Montana", aceasta zona destul de fertila si "suculenta" precum o rosie a statului roman v-a fi stoarsa tot de o forta economica sau de un interes purtat de imbogatirea unuia sau altuia din politicieni :). Oare de ce nu se exploreaza de catre romani? De o firma de stat care sa aduca atat locuri de munca cat si un venit considerabil Romaniei? In fine se face mare tam-tam pentru nimic... O sa fie vanduta pe te miri ce si o sa aduca mai mult prejudiciu si o serie de procese legate de mediu si iarasi nu o sa fie nimeni responsabil ...."TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Rezultatele proiectului: 2 halde de steril Cetate, 66 hectare şi Carnic, 70 ha, bazin de decantare a namolului rezultat din procesul tehnologic (lac deschis) cu o capacitate de 250 milioane tone şi o suprafaţă estimata la cca. 100 hectare (dupa alte surse chiar 600 ha). Tehnologia folosită se bazează pe extragerea aurului prin tratarea minereului măcinat cu soluţie de cianura de sodiu, un compus chimic extrem de toxic si periculos pentru mediu, dupa clasificarea UE. Pe langa toate acestea 80% din profit va fi luat de catre actionarul majoritar, firma RMGC. Statul roman dupa excluderea cheltuielilor de exploatare va ramane doar cu o mica parte din profit.
    Academia Româna, alaturi de Fundatia Soros, s-a declarat contra proiectului, intrucât acesta ar distruge considerabil zona.

    RăspundețiȘtergere