joi, 12 noiembrie 2009

Criza economica, criza politica, criza mediului ?!

Criza economica a regandit strategiile de lupta impotriva incalzirii globale, determinand initiative laudabile si in randul unor state, precum: S.U.A, China, Africa de Sud, India etc. S.U.A, unul dintre cei mai mari poluatori, incearca sa adopte o noua atitudine in aceasta problema, spun "incearca" deoarece unda de optimism transmisa de administratia Obama si Camera Reprezentantilor a fost spulberata atunci cand legea, care limiteaza emisiile de dioxid de carbon, a fost blocata in Senatul S.U.A, de catre opozitia republicana. Speranta ca, totusi, se doreste realizarea unor actiuni concrete vine de la liderii Uniunii Europene care au stabilit, zilele acestea, un plan concret de reducere a emisiilor de CO2, dar si un ajutor de 100 miliarde de euro pe an pentru statele sarace, in lupta impotriva incalzirii globale.
Summitul care va avea loc la Copenhaga, in perioada 7-18 decembrie 2009 reprezinta finalul mai multor runde de negocieri, care au avut loc anul acesta, intalnirea ministrilor mediului din G8 si tarile emergente – Siracusa, Italia, conferinta ONU – New York, intalnirea sefilor de stat G20 Pittsburgh - SUA, Summit-ul APEC s.a. privind un nou acord global de reducere a emisiilor poluante, care ar intra in vigoare peste 3 ani, cand expira protocolul de la Kyoto.
Desi, mai multi lideri politici se asteapta la un succes al summitului din capitala Danemarcei, sunt si voci care prevad un eventual esec in decembrie. Principalul dezacord este reprezentat de divergentele aparute intre liderii Uniunii Europene si ai S.U.A, primii dorind adoptarea unor constrangeri semnificative in urmatorii 10 ani pentru industrie, care este obligata sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 21%, fata de nivelul anului 2005. Pentru moment, SUA nu sunt dispuse sa aplice masuri atat de drastice, mai mult decat atat, in mass media se desfasoara „o ampla campanie ce urmareste sa semene indoiala in legatura cu schimbarile climatice” Christine Parthemore, expert in cadrul Center for New American Security.

In cazul unui esec al summitului de la Copenhaga, lumea ar putea sa se confrunte cu o „noua” criza, care spre deosebire de cea economica, ar putea genera o „catastrofa ireversibila cu care se vor confrunta generatiile viitoare”. Barack Obama.

2 comentarii:

  1. Daca nu ai vazut filmul 2012...o actiune de acest gen este sortita pieirii...fara nici o suparare. Si sub deviza cu o floare nu faci primavara si in acest caz este si v-a ramane o sustinere fara adepti. Poate un grup restrans cum este Green Pace sa mai faca una alta dar hai sa gandim pozitiv si sa speram ca acel calendar al maiasilor sa fi fost o eroare sau poate acel cineva care-l tot scria s-a plictisit si i l-a lasat unuia care a uitat sa mai continuie. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Calendarul nu a fost o eroare in nici un caz, daca punem cap la cap biblia-apocalipsa, calendarul maias, previziunile Vangai, agenda 21, nostradamus...toate spun la unison acelasi lucru. Referitor la incalzirea globala deja s-au luat masuri destul de urgente de marile state ale lumii inclusiv s-au pregatit acele rachete cu oglinzi gata sa le lanseze in spatiu pentru a reflecta o parte din razele solare care vin spre pamant si nu e singura masura. Inclusiv la noi se preconizeaza masuri in acest sens dar sunt inca clasificate pentru a nu crea panica.

    Dar sa ne concentram pe anul 2010 cand e un an destul de greu si se preconizeaza inceperea celui de-al treilea razboi mondial si sa avem incredere ca romania e tara aleasa asa cum e prevazut biblie, si catedrala neamului e acel templu maret.....

    RăspundețiȘtergere